2012. január 18., szerda

Kelkáposztás rakottas

Nem emlékszem már, melyik blogon találtam ezt a receptet, de nagyon megtetszett. (Ezúton is köszönöm az ötletgazdának!) Szeretem ugyanis a kelkáposztát, de a rizzsel rakott variáción és néhány levesen kívül nem tudtam mást. Kipróbáltam és nagyon bejött.
A finomságán kívül további előnye még, hogy gyorsan elkészül, nem kell mellette állni, olcsó, melegíthető, a vasárnapról kimaradt húsleves utolsó cseppig felhasználható itt, csakúgy, mint a maradék száraz kenyér.




A hozzávalók 4 személyre:

- fél liternyi húsleves (ha ez nincs, akkor fél liter vizet felforralunk és beledobunk egy erőleves kockát, vagy aki nem szereti a mű dolgokat, az ízlés szerint beízesítheti a vizet)
- egy kisebb fej kelkáposzta
- 8-10 szelet kenyér
- kevés szalonna, esetleg sonka
- fél pohár tejföl
- 10 dkg sajt.

Elkészítése:
A kelkáposztát keskeny metéltre vágom és kevés vízben megpárolom. (Ha nincs húsleves és fűszeres levet készítünk, ebben is lehet párolni a káposztát. Ha kész, leszűrjük. Ebbe a lébe - vagy a húslevesbe belemártok egy szelet kenyeret, majd egy hőálló tál aljára teszem. Erre egy réteg kelkáposzta kerül, majd egy kevés zsírjára pirított szalonna - vagy más húsféleség. Majd újra mártott kenyér, kelkáposzta, szalonna... és így tovább. A tetejét kenyérrel zárom, meglocsolom tejföllel és sajtot reszelek rá.
150 fokon kb. 40 perc alatt kész. Majdnem forrón a legfinomabb és látványnak sem utolsó.

Vegetáriánusoknak készítvén a szalonna, sonka mellőzhető, de vegyes koszton élők nem lesznek hálátlanok érte! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése