- 2 dl langyos tejben felfuttatunk
- 4 dkg élesztőt, kevés cukorral. Közben
- 6 dkg olvasztott margarinban elkeverünk
- 5 dkg porcukrot és
- 5 tojás sárgáját. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kb.
- 50 dkg liszttel összegyúrjuk.
Hogy magasak legyenek a fánkok érdemes a tésztát először fakanállal "dagasztani", hogy jó levegős legyen, aztán kézzel cipóvá formázni. Meleg helyen kb. fél órán át keleszteni kell, majd másfél-két ujjnyi vastagságúvá nyújtani és pogácsa szaggatóval kiszaggatni a fánkokat. Közepükbe mélyedést nyomkodni és lisztezett táblán, tálcán letakarva még egy negyed órán át keleszteni.
Közben olajat forrósítunk és belehelyezzük a megkelt fánkokat úgy, hogy a mélyedések felül legyenek és az edényt fedővel le kell fedni. Kb. két perc sütés után megfordítjuk a fánkokat és ekkor már nem tesszük rá a fedőt - így lesz rajtuk a szalag.
Ha kihűlt, a mélyedésekbe baracklekvárt teszünk és szelíd mosollyal az arcunkon nézzük, hogy családunk milyen jóízűen falatozza. :-)
"Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése