2012. február 9., csütörtök

Farsangi fánk

Hétfőn lesz a farsang az oviban és már az utolsó simításokat (öltéseket) készítem a jelmezen. De egyébként is éppen itt az ideje, hogy farsangi hangulatba kerüljünk, úgyhogy ma farsangi, szalagos fánkot sütöttem.




- 2 dl langyos tejben felfuttatunk
- 4 dkg élesztőt, kevés cukorral. Közben
- 6 dkg olvasztott margarinban elkeverünk
- 5 dkg porcukrot és
- 5 tojás sárgáját. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kb.
- 50 dkg liszttel összegyúrjuk.

Hogy magasak legyenek a fánkok érdemes a tésztát először fakanállal "dagasztani", hogy jó levegős legyen, aztán kézzel cipóvá formázni. Meleg helyen kb. fél órán át keleszteni kell, majd másfél-két ujjnyi vastagságúvá nyújtani és pogácsa szaggatóval kiszaggatni a fánkokat. Közepükbe mélyedést nyomkodni és lisztezett táblán, tálcán letakarva még egy negyed órán át keleszteni.
Közben olajat forrósítunk és belehelyezzük a megkelt fánkokat úgy, hogy a mélyedések felül legyenek és az edényt fedővel le kell fedni. Kb. két perc sütés után megfordítjuk a fánkokat és ekkor már nem tesszük rá a fedőt - így lesz rajtuk a szalag.

Ha kihűlt, a mélyedésekbe baracklekvárt teszünk és szelíd mosollyal az arcunkon nézzük, hogy családunk milyen jóízűen falatozza. :-)

"Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése