2012. május 17., csütörtök

Ajánló

Sokszor értetlenül állok a kijelentések előtt, hogy milyen szegényes a magyar gyermekkönyvek kínálata.

Bevallom, nem vagyok jártas a külföldi felhozatalban, de én azt látom, hogy nagyon sok szép, küllemében és tartalmában egyaránt igényes könyv sorakozik a boltok polcain.
Folyamatosan rangsorolok, hogy melyek legyenek azok a kötetek, amit a házi könyvtárukba bekerüljön, merthogy az igényei(n)k sokkal nagyobbak, mint amennyit pénztárcával bírunk. (Mondjuk a könyvtár nagy segítség. Átlag három hetente megyünk és kimerítjük a hat darabban maximalizált limitet.)

A sok kedvencből most Maszat sorozatot szeretném kiemelni. Mégpedig azért, mert szerintem kiválóan alkalmas a legkisebbek mesehallgatásra való szoktatásához. Mert azért az nem megy egyszerűen minden gyermeknél.
Épp a minap panaszolta egyik barátnőm, hogy a két éves kisfiát még nem nagyon tudja leültetni, hogy mesét olvasson vele. Elővettük a Doktor Maszat példányt - és működött! :-)

Berg Judit történeteit, meséit egyébként is nagyon szeretjük, de Maszat kezdésnek a legjobb.



Aranyos az illusztrációja, rövidek a laponkénti sorok - nem unja el a gyerek. A történet maga sem hosszú és kerek egész, nem lóg a levegőben, hogy mi fog még itt történni. Könyvenként egyébként két mesét tartalmaz. Kisfiúknak, akikeket talán még nehezebb leültetni és nyugton maradásra bírni, kiemelten jónak tartom: mivel Maszat is egy kisfiú, mi mással lenne tele a szobája, mint kisautókkal, markolókkal, egyéb - fiúknak oly fontos - járművekkel.
Nálunk mindkét gyerek imádja. Saját példányunk még nincs, de a közelgő gyereknapra a fiút meglepjük a Maszat épít kötettel. Azt még nem olvastuk, de szerintem imádni fogja.

(Ez meg csak úgy még kikívánkozik: Szerintem az anyaság a legnagyobb tanító! Folyamatosan fejlődök, de máig sem értem, honnan a fiúknál ez a nagy "kerék és zúgás" mánia. Amióta a fiúnk kifejezésre tudja juttatni vágyait, megőrül minden közlekedési eszköz iránt. A klinikára érkező mentőhelikopter sokszor a házunk fölött zúg el. Tegnap este is. Ha még láttatok ragyogó szemeket, hogy sikerült megnéznünk...! Aztán viszont a könnyek, mert nem jött vissza. Mivel másként nem tudtuk megvigasztalni, mese helyett a youtube-on nézegettek Apával helikoptereket - így aludt el. Szeretlek jutyub!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése