2012. augusztus 23., csütörtök

Netovább

Arról már elmélkedtem korábban, hogy milyen minőségű rajz- és egyéb mesefilmekkel bombázzák mostanában a gyerekeket. Rémisztőek leginkább.

A könyvek terén is van jó néhány, amit messze elkerülök, mert vagy igénytelen a szöveg és/vagy az illusztráció mellőz minden szépséget.

Azt is megfigyeltem már, hogy a klasszikus meséket viszont néha megváltoztatják - talán gyerekbarát célzatból. Gondolok itt arra, amikor Jancsit és Juliskát nem direkt és készakarva viszik a szülők az erdőbe "elhagyni" őket, hogy haza ne találjanak, hanem véletlenül eltévednek.
Hát... igen, nem túl szép az ilyen cselekedet a szülőktől, de azt gondolom, hogy a klasszikus meséket (jó esetben) minden szülő ismeri, ergo amiről tudom, hogy a gyerekemnél érzelmi válságot okozna, azt (még) nem mesélem el. Szóval én nem értek egyet ezekkel a változtatásokkal. Rengeteg mese van, ki lehet választani azokat, amelyekkel a gyerekeim megbirkóznak. Néhány mesét majd később veszünk elő - esetleg teljesen kimarad, de még így is nagyon sok van, amit olvasni lehet nekik.

Ilyen formában nálunk még nem került elolvasásra a Piroska és a farkas, mert a Leányzónak nagyon nem jön be a vicsorgó állatok ábrázolása és azok gonoszkodása se nagyon.
Ugyanígy kerültük Hófehérkét is, mert nem tetszett neki a gonosz mostoha.

Karácsonyra kapott egy Grimm legszebb meséi könyvet. Egyet a sok közül, mert van néhány válogatás a piacon. Többször elolvastuk már belőle a Brémai muzsikusokat, de Hófehérkét... nos, őt kerültük.



Valamelyik nap hozza a könyvet, hogy azt olvassam el. Igen, a Hófehérke és a hét törpét!
Őszinte leszek: a mese végére én voltam az, aki teljesen kikészültem. Ilyen mértékű mesetorzítással még nem találkoztam. Szerencsére a Leányzó el volt foglalva az első hallásra élménnyel és így nem ütöttek fejében szöget azok a gondolatok, amelyek megelőzése miatt ezt a könyvet - ha nem is hajítom ki, de - úgy elteszek, hogy rá ne akadjunk többet.

Nnna:
- A könyvben Hófehérke már hétéves korára bájosabb a mostohánál, így már ekkor a vadász kezére kerül. Ez még így oké, de

- Ez a hétéves leányka az, akinek alkut ajánlanak a törpék: "Ha tisztán és rendben tartod az otthonunkat, és megfőzöd a vacsoránkat.... akkor maradhatsz. - Ó, ez természetes! - felelte Hófehérke boldogan."
Hát, igen... nekünk van még akkor mit fejlődnünk, mire a Leányzót hétéves korára felfejlesztem korrekt házvezetőnőnek!

- Először a mostoha gyöngysorral akarja megfojtani a hétéves Hófehérkét. Túléli
Aztán már második körben hozza a mérgezett almát! De túléli, mert a törpék felemelik az ájult kislányt és kiesik a szájából az alma.
Harmadik és egyben utolsó körben itt a fésűé a főszerep! Megmérgezi Hófehérkét. Hófehérke meghal.

- Üvegkoporsó....bla-bla-bla... "így maradt hosszú-hosszú ideig... mintha csak mély álomba zuhant volna".
És ez agyvizem felforralója: "Egy napon egy herceg vágtatott át az erdőn, amikor hirtelen meglátta a koporsót. Megpillantotta Hófehérkét - aki időközben egy csodaszép fiatal hölggyé cseperedett - ,...."!!!!!!!!!


Hát ezt nem.
Munkám során sokszor és sokat kellett érvelnem, meg- és kimagyaráznom. Mondhatnám, hogy nem vagyok a szavak embere, de nem lenne igaz. Férjemmel néha jókat mosolygunk azon, hogy bármikor bármit megmagyarázok és ugyanannak az ellenkezőjét is.
De ezt nem.
Egy négyéves gyereknek képtelen vagyok magyarázatot adni arra, hogy egy koporsóban fekvő hétéves leányzó hogy cseperedik fel, miközben mintha aludna! Mert az én négyéves leányzómnak az nem magyarázat, hogy ez csak mese, és ott minden lehet.

Le kell vonnom a következtetést: nem csak a rajzfilmeket kell megnézni a gyerek előtt, de a könyveket is először egyedül kell átolvasnom, nehogy megint beleszaladjunk valami hasonló okosságba.

Ennek a jól sikerült könyvnek nem szeretnék ingyenreklámot csinálni. De ha valakinek a gyerekkönyves polcon még nincs hófehérkés könyv, emilben szívesen megadom, hogy mit ne vegyen meg még véletlenül sem - egyébként 3.499,- forintért.

3 megjegyzés:

  1. "- A könyvben Hófehérke már hétéves korára bájosabb a mostohánál, így már ekkor a vadász kezére kerül. Ez még így oké, de"

    Ó, én már ennél a résznél kiakadok, mert ugyan minek kell egy 7 éves kislány szépségét egy felnőtt nőével összemérni?

    Attól is előjön a lábrázásom, amikor a felnőttek divatját lebutítják vagy még az sem és kislányokon látom, vagy a gyerekruhapolcokon.

    A meseátírásokról meg az a véleményem, hogy akinek nem tetszik egy adott mese, írjon egy teljesen másikat, ne pedig más munkájába barmoljon bele.

    Az ilyen könyvek kiszűrése miatt szeretem nagyon a blogos könyvajánlókat/nem ajánlókat, mert 3.499 forint sok pénz ahhoz, hogy szemetet vegyen belőle az ember.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek soraitokkal. Éppen ezért az én (illetve tesóm átválogatott) könyveit veszem le a polcról gyermekem másfél éves kora óta. Nem mondom, vettem már én is neki ezek mellé ezt-azt (Thomast, Babócát pl. nem lehet kikerülni), de ha pl. nekem és öcsémnek beváltak ezek a könyvek, talán neki is jó lesz... Ami viszont érdekes, hogy gyermekem egyik kedvence kb. egy éve a Micimackó! Úgy azonmód, a Karinthy féle fordítás (nem Disney!), bár tudom, hogy még nem neki való lenne, mégis ő szokta kérni! Szóval közös kedvencünk...

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy nekem a végső gyomros adott egy kis immunitást a kezdeti szemöldökrántások után... :-) Komolyan visszaolvastam még1x, hogy tuti hétéves gyerekről írnak-e.

    Igen, nagyon jók a nekünk is bevált mesék, de rengeteg nagyon jó könyv van a kortársak keze alól is a boltokban. De ilyen hülyeségekbe tényleg bele lehet futni, hogy a klasszikus mesére is rá tudunk még csodálkozni.
    Szeretem olvasgatni a gyerekkönyv-szakértő oldalakat - de néha ott azt tapasztalom, hogy a pénz, az érdek, a verseny kicsit eltolja a véleményeket... Pl. Bartos Erikát rendre lehúzzák, mert nem művészi és bugyuta és stb. Amellett azonban nem szabad elmenni, hogy a gyerekek oda vannak érte! Tényleg sokkal gyönyörűbb kivitelezésá mondjuk a Királylány születik, de miért ne szerethetne a gyerek egy olyan könyvet, amiben a rajzok nagyon hasonlítanak az ő kis pálcikafiguráihoz?
    Úgyhogy a legjobb ajánló nekem is az egyszemélyes, független blogokból olvasott vélemény. Főleg, ha a blogolót magamhoz hasonlónak érzem, nagyjából azonos értékrenddel. Ha nekik bejött, talán mi sem csalódunk.
    De az ajándék könyvekre mit lehet mondani? Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés