2012. május 26., szombat

Ajánló (?)

A minap azon gondolkoztam, hogy vajon mikor fog az eljönni, amikor a gyerekek maguknak választanak könyvet. Mert most még azért én választok. A kicsi még eljátszogat a könyvtárban, nézelődik. A nagyobb kiválaszt valamit és azt nézegeti - majd együtt átnézzük az általam kiválasztott könyveket és legtöbbször "jóváhagyja". Ritkán volt még olyan, hogy valami nem tetszett neki.

Szóval még én választok. És mondjuk olyan könyv, aminek nem tetszik az illusztrációja, biztos, hogy nem kerül a szatyrunkba. Vagy aminek - hogy is mondjam - túl modern a nyelvezete, mondjuk még trágár szavak is vannak benne. Mert sajna van ilyen.

Szóval ezeken gondolkoztam, miközben válogattam a könyveket és bekerült válogatásomba a Medve aludni megy.



Nagyon sok gyerekkönyves blogon olvastam már róla. Mindig jókat írtak, hát gondoltam, nézzük meg.

Hazahoztuk, elolvastuk.
Nnnna, gondoltam, ez megint valami fizetett hirdetés volt, merthogy annyira azért nem jó könyv. Nem tetszett meg. Már csak azért sem, mert helyesírási hiba is van benne és fordítási is (vagy nyomtatási). A képek nem rosszak, de ettől sokkal-sokkal jobbakat is láttam már. És engem kicsit idegesít az olyan oldal méretezés, hogy nagy lapon elhelyeznek egy-két mondatot és állandóan jóóóó naaaagyokat kell lapozgatni. Ez kisgyerekes meséknél nem nagy előny - számomra: két gyerek az ölemben, meg a nagy könyv, amit mondatonként lapozok. A történet... hát, abba sem szerettem bele.

A végére értünk a mesélésnek és be akartam csukni a könyvet, hogy polcra tegyem, jó helyen legyen, amíg vissza nem visszük, mikor megszólalt a Leányzó, hogy "mégeccer".

???? Annyira jó a történet sem volt... Nnna, de hát ha mégeccer, akkor mégeccer.
És még harmadjára is elolvastuk akkor rögtön és negyedjére csak azért nem, mert a kicsinek is olvasni kellett a könyvéből.

Másnap este szintén háromszor olvastuk el. És azóta minden este.

Úgyhogy a felemás érzéseim miatt gondolkoztam, hogy ajánljam-e másnak ezt a könyvet, de aztán úgy gondoltam, legyen ez az első könyvünk, amit a Gyermek választ! :-)

Tehát a Medve aludni megy c. könyv nálunk a Gyermek nagy kedvence.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Nem ismerem a mai gyermekirodalmat, viszont van egy kedves ismerősöm (akinek 3,5 éves a kisfia), ő és a barátnője ( 3 év körüli a kislánya) írják ezt a blogot, érdemes hozzájuk bekukkantani: http://kulturfalat.hu
    Érdekes, hogy ami a felnőtt mércéjének nem felel meg, az egy kisgyereknek mennyi örömet tud okozni :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, tipikus példák erre Bartos Erika könyvei. A "szakma" nem nagyon akarja elismerni, a gyerekek viszont imádják. Mondjuk én is nagy rajongója vagyok.
    A blogajánlót köszönöm szépen! Be fogok nézni hozzájuk!

    VálaszTörlés