2013. január 10., csütörtök

Felhívás

Tavaly Debrecenben már volt egy koraszülött-sapka akció. Azóta néhány városban már lezajlott hasonló - most is indult el egy a szentesi és a szegedi koraszülött osztályok részére.

Röviden arról van szó, hogy kötni, horgolni tudó, szerető nők apró sapkákat, zoknikat, kesztyűket készítenek a koraszülött apróságoknak. Akik a sok műszer, cső miatt leginkább csak ilyen ruhadarabokat hordanak a peluson kívül - és mivel a legtöbb hőt a kis fejükön keresztül adják le, nagyon nagy szolgálatot tehet egy pici sapka. Ilyen méretű sapkákat nehezen lehet venni - és nagyon sok szülő, akinek ilyen korababája születik, nem is tudja megtenni, hogy beszerzi.
Így aztán ezeknek a klinikáknak, de leginkább a kis apróságoknak nagyon nagy segítség. 



Csak viszonyítás miatt: ezek az apróságok nem csupán két-három héttel korábban születnek a vártnál, épp ezért tényleg nagyon picurkák. Csak viszonyításként: a fejecskéjük kb. akkora, mint egy közepes narancs. A készülő sapkákat akár ahhoz is lehet próbálni. 

Úgyhogy aki tud segíteni...

Itt található egy média megjelenés is, némi infóval. (Aki csatlakozik az akcióhoz, mindenképpen olvassa el, hogy milyen fonalat javasolnak, mert nem mindegyik alkalmas az érzékeny bőrű csöppségeknek).

Aki jelen van a fészbukkon, ott a Vedd fel a fonalat csoportra rákeresve még több infót találhat - többek között arról is, hogy a környéken esetleg már más is köt/horgol sapkákat és közösen lehet elküldeni. És persze csatlakozni is lehet a csoporthoz - megadni, hogy mennyi sapkát, egyebet tud készíteni.

Aki nem aktív részese a facebooknak, vagy bármi más miatt nem boldogul a sapkák célba jutásával, szívesen segítek. Ha jelzed, hogy vannak kész sapkácskád, elküldheted hozzám és én leadom a debreceni szervezőnek, aki célba juttatja. 
Február vége a határidő.

Gyertek lányok! Segítsünk! Most van igazán értelme a bökögetésnek! :-)

Mivel közületek sokan vannak, akik kötnek, horgolnak, kérlek Benneteket, hogy ti is tegyétek közzé a blogotokban a felhívást - had készüljön minél több sapka!

Fotó a netről.

4 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy szóltál. A Legkisebb kötőkerekünkkel kb 27 cm-es sapkákat készítettünk eddig, az pont a közepe a megadottnak.

    Viszont nem találom a "Vedd fel a fonalat" csoportot.

    A catania-ból készült szerinted jó? Vagy vastagabb tiszta pamutfonal létezik?

    VálaszTörlés
  2. Még utána nézek én is, hogy pontosan milyen fonalat szerezzek be, mert így elsőre én is csak a catania-t tudom, ami tiszta pamut.
    Van még egy csoport a fészbukkon: koraszülött ruhagyűjtés. Vannak rajta szabásminták is, egyéb infók. Fonalról még nem találtam pontosítást, de nézelődök.
    Ha a vedd fel a fonalat csoportot nem találod, keress rá Czibere Anikó nevére. Ő a debreceni szervező - biztosan fel tud venni a csoportba.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, a "koraszülött ruhagyűjtés"-t megtaláltam. Czibere Anikóból több is van.

    Azóta eszembe jutott egy vastagabb pamut fonal, de nem emlékszem a nevére, de arra igen hol vettem :). Barkáéknál is mintha lett volna spagetti néven, de most nem találom.

    VálaszTörlés
  4. Ma találtam egy cotton time nevezetűt, ami tiszta pamut. A cattania 125m-es ez meg 80. Ennyivel vastagabb.
    És gondolkozok még a gerlepáron - az pamut és bambusz keverék, jóval puhább, mint a fentiek. Igaz, az ára is borsosabb.
    Próbálom szerezni neked emilcímet valamelyik szervezőhöz.

    VálaszTörlés